АРМЕНСКИЯТ ГЕНОЦИД В СНИМКИ: Общ арменски гроб в Ерзурум, 1895 година

Spread the love

Февруари, 2015

genocide-photos-book12.08.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Историята на Арменския геноцид е документирана чрез десетки хиляди документи. Уникални доказателства са стотиците фотоснимки, които са направени от чужди и арменски фотографи през годините на Геноцида. Всяка година се откриват нови снимки, които показват Арменския геноцид и последствията от него. Музей-института на Арменския геноцид, в една книга е събрал снимки, които се отнасят за Арменския геноцид. Книгата е озаглавена „100 фотографски истории за Арменския геноцид”. „ГАНТЕХ АРАРАТЯН” в рубриката си „АРМЕНСКИЯТ ГЕНОЦИД В СНИМКИ”, периодичнио ще ви представи тези фотографии и историята, свързана с тях.

„Изкопана яма за телата на жертвите: картина от гроба”. Така е озаглавена снимката, която за първи път е публикувана в английското издание „The Graphic”. Представен е един епизод от гробището в Ерзурум, където са донесли телата на арменците, които са жертви от клането, организирано от султан Абдул Хамид. В коментара към снимката е отбелязано, че в момента, когато тя се прави, четирима души хвърлят в ямата телата на още две жертви.”

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nВълната от хамидските кланета пристига в Ерзурум през м. октомври 1895 година. На 18(30) октомври, около обяд турските войски, заедно с хиляди башибозуци нахлуват в Ерзурум, разрушават и опожаряват арменския квартал. Започват да избиват арменското население в града. Всичко това продължава до късно вечер.

По заповед на властите, през нощта преместват телата на арменците извън града, за да ги погребат в гробовете, изкопани предварително. На 21 октомври, броят на убитите вече надминава 1000, в това число много деца и жени. Повечето къщи на арменците са ограбени и опожарени.

Кланетата оставят тежки последствия и за арменците в околните села на Ерзурум. Ограбени и опожарени са над 40 арменски села, а жителите на три села насила са ислямизирани.

Тази снимка по-късно е препубликувана в много европейски и американски издания, превръщайки първата и най-разпространената снимка в документ за турското насилие над арменците.

„От ужасните гледки в арменското гробище в Ерзурум, се разтърсваше вътрешният свят на човека. Стотици окървавени, обезобразени трупове, хвърлени един върху друг …” – П. Блеян, руски публицист

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *