АРМЕНСКИЯТ ГЕНОЦИД В СНИМКИ: Арменски деца бежанци, пострадали от погромите на султан Абдул Хамид

Spread the love

Февруари, 2015

children_gen17.08.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Историята на Арменския геноцид е документирана чрез десетки хиляди документи. Уникални доказателства састотиците фотоснимки, които са направени от чужди и арменски фотографи през годините на Геноцида. Всяка година се откриват нови снимки, които показват Арменския геноцид и последствията от него. Музей-института на Арменския геноцид, в една книга е събрал снимки, които се отнасят за Арменския геноцид. Книгата е озаглавена „100 фотографски истории за Арменския геноцид”. „ГАНТЕХ АРАРАТЯН” в рубриката си „АРМЕНСКИЯТ ГЕНОЦИД В СНИМКИ”, периодичнио ще ви представи тези фотографии и историята, свързана с тях.

„Снимката е направена от именития руски фотограф от Тифлис Дмитри Ермаков (1845-1916) в Първопрестолния Св. Ечмиадзин, където са били подслонени оцелелите от хамидските погроми арменски бежанци , сред които много сираци. Вниманието на фотографа особено е привлечено от сираците – боси, в дрипи, тъжни очи, които са виждали ужаси.”

В резултат от погромите на султан Абдул Хамид през 1894-1896 год., голям брой западни арменци се изселиха от родните си места и се подслониха в Източна Армения, както и в други населени места в Закавказието. Един от центровете на арменските бежанци стана Ечмиадзин. За арменските бежанци и сираци, които се бяха подслонили там, се грижеше Първопрестолният Св. Ечмиадзин, осигурявайки за тях храна и необходимите предмети за живот.

Към арменските бежанци и сираци от Западна Армения подадоха ръка и руски и рускоарменски обществени деятели и интелектуалци. По инициативата на общественика и публицист Г. Джанишян (Джаншиев) в през 1897 година в Москва бе издадено научно-литературното списание „Братска помощ за пострадалите арменци в Турция”, което получи голям отзив и бе преиздадено няколко пъти.

Цялата печалба от продажбата на сборника бе предоставена за западните арменци, които бяха пострадали от погромите.

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_n„Невъзможно е да бъдат обрисувани бедствията, които застигнаха арменското население в Турция. … Заслужават особено внимание сираците, броят на които достига до 50 000. 30 000 от тях са регистрирани по имена в регистъра на Арменската патриаршия в Константинопол, а в други градове са основани вече сиропиталища.” – от писмото на архиепископ Махакия Орманян, арменски патриарх в Константинопол към редакцията на сборника „Братска помощ за пострадалите арменци в Турция”.

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *