Арменските свещеници изпълняват сред протестиращите мисията си, с благословията на Католикоса на всички арменци, сподели епископ Баграт Галъстанян

Spread the love

Февруари, 2015

30.06.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Още от началото на масовите протести в Армения срещу поскъпването на електроенергията, неотлъчно до народа застанаха и арменските духовници, сред които епископи, архимандрити, свещеници и дякони. Те направиха това поради тревогите, които вълнуваха лично Н.С. Карекин II, Върховен патриарх и Католикос на всички арменци и цялото духовенство на Арменската апостолическа църква. По тези въпроси ИА „Арменпрес” е разговарял с Н.В.П. епископ Баграт Галъстанян, директор на отдел „Концепциите на Арменската църква” към Първопрестолният Св. Ечмиадзин.

Ваше Високопреосвещество, вече няколко дена в Ереван се провеждат протестни действия срещу поскъпването на електроенергията. Ние видяхме, че по време на тези процеси както Вие, така и много други духовници бяхте сред хората. Каква е Вашата позиция по този въпрос?

Преди всичко бих искал да отбележа, че присъствието на духовниците в този процес е свързано с тревогите и притесненията, които има Католикоса на всички арменци и цялото нашето духовенство, свързано с възможни лоши развития на събитията.

А каква е Вашата позиция относно повишаването на цената на електроенергията?

Очевидно е, че нашата страна е изправена пред многобройни социално-икономически проблеми. Това го осъзнават всички. Повишаването на цената предполага допълнителен социален товар. Ние сме разтревожени да не се злоупотребява със социалния въпрос и това да доведе до непредвидими последствия. Ние виждаме нашата мисия точно в това да можем чрез пастирските си призиви и служения да допринесем за спокойствието, разумността и бдителността по време на процеса. Да помогнем на диалога и да предотвратим сблъсъците и насилието.

Ваше Високопреосвещество, по медиите понякога се чуват мнения за това, че Католикоса не обръща с обръщение на тази ситуация. Какъв е Вашият отговор за това?

Знаете ли, през всички тези дни аз многократно съм заявявал, че ние, духовниците изпълняваме нашата мисия тук с благословията на Католикоса на всички арменци и нашето присъствие тук и служението ни сред протестиращите вече изразява позицията и схващането, които има Негово Светейшество, относно този процес.

Възползвайки се от възможността, бих искал да направя още едно уточнение. Странно е, че определени хора искат да поставят църквата в рамките на своите представи. От едната страна Началникът на полицията пита духовниците, дали са били заблудени, а от другата страна активистите обвиняват духовниците, че изпълняват поръчка. И от двете страни много често ни оказват пречка да осъществим нашето пастирско служение сред народа. А някои настояват Негово Светейшество да се намеси или да предприеме разни действия. Във всичко това има един пропуск. Най-вероятно не се обръща внимание, че църквата има своя начин на действия, принципи и действа според тези начини и принципи. Ние можем уверено да заявим, че до този момент Първопрестолният Св. Ечмиадзин и Негово Светейшество са осъществили необходимото и ще продължават да действат.

Как виждате разрешаването на този проблем?

Слава на Господ, че до този момент е запазен разума. Смятам, че всяко решение 11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nби трябвало да допринесе до подобряването на нравствено-психологическата атмосфера на страната, до прогреса на социално-икономическия и политическия живот и до подсилването на нашата държава. Ние се молим това положение бързо да бъде разрешено и хората да се върнат към нормалния си начин на живот.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *