Арменска църква в сърцето на Ню Йорк

Spread the love

27.02.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Американското издание за пътешественици Atlas Obscura разказва на своите читатели за архитектурната стойност и религиозното значение на арменската църква на „Сурп Вартан“ (Свети Вартан) в Ню Йорк, САЩ.
“Тази красива сграда, разположена в сърцето на Ню Йорк, всъщност е по-подходяща за живописните планини на Армения, отколкото за джунглата на града. Дори и с височина едва 36 метра, църквата засенчва някои от невероятните небостъргачи на Манхатън”, пише американското издание.
Atlas Obscura отбелязва, че зашеметяващо красивата църква е построена в Манхатън през 1966 г., но със своята архитектура създава впечатление, че тя има 1000- годишна история и е построена през VII век.
Авторът обръща внимание на барелефа на главния вход на църквата – фигурата на Свети Вартан – лидер на въстанието на арменците срещу иранските Сасаниди, които се опитали да наложат зороастрийската религия.

Припомняме, че на 24 април 2017 – в деня на жертвите ot Арменския геноцид, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посети арменската църква „Сурп Вартан”” в Ню Йорк и почете паметта на жертвите на трагедията.
Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *