АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА в Диарбекир – „Сурп Гирагос“ НАПАДНАТА от вандали

Spread the love

22.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Непознати нападатели са осквернили арменския храм „Сурп Гирагос“в турския град Диарбекир.

“Нападателите са били въоръжени с чукове и са повредили църковната сграда”, се казва в изданието “Ал Монитор” в Близкия Изток, което се позовава на думите на арменския водач на арменската църква Армен Демирчян.
Припомняме, че по-рано олтарът на храма бе унищожен, а религиозните картини с образи на християнски светии бяха разкъсани.

Църквата „Сурп Гирагос“ в Диарбекир е най-голямата арменска църква в Близкия изток. В продължение на много години църквата била изоставена. През 2011 г. благодарение на даренията на арменската диаспора от различни страни (около 700 хиляди долара бяха събрани), църквата бе възстановена и отворена отново за енориашите.

Храмът отново бе атакуван по време на сблъсъците между турски военни и кюрдски бунтовници (ПКК), започнали през септември 2015 г.

„Преди Арменския геноцид Диарбекир бе арменски град. Сега почти никой не е останал тук и възстановяването на тази църква играеше решаваща роля. Проектът за реконструкцията на църквата получи широк отзвук в Арменската диаспора по света”, каза Ченгиз Актар – турски политолог.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *