Арменската общност в Полша се противопостави на издигането на паметник на турски войник

Spread the love

30.01.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Полската арменска общност се противопостави на поставянето на паметник на турски войник от Първата световна война в Краков.
“Турците бяха съюзници на нашите нашественици – Германия и Австро-Унгария, а поляците не участваха в освободителната борба. Защо днес трябва да поставяме паметници на нашествениците или на техните съюзници. Монтажът на паметник на турски войници в Краков, по мое мнение, ще възхвалява военните сили, чийто ръце са изцапани с кръвта на невинни християни”- е цитиран в изданието “Segodnya.ru” полския журналист от арменски произход Тадеуш Исакович-Залесков.
Публицистът казва още, че Турция е участвала и в Геноцида над руското население на Галисия и Волин в Първата световна война, както и за извършване на Геноцид на арменци, гърци, асирийците и други християнски малцинства.
Сайтът “Segodnya.ru” отбелязва, че арменците живеят на територията на днешна Полша от XIII век и техният брой е 150 хил. души. Повечето от тях са римокатолици с полски имена и фамилии.
Припомняме, че полския Сейм (долната камара на парламента) прие закон, предвиждащ улеснена процедурата за наемане на работа за гражданите на няколко държави, включително Армения и Русия.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *