Арменската общност в ГЪРЦИЯ е притеснена за АРМЕНСКИТЕ УЧИЛИЩА, заради кризата в страната

Spread the love

Февруари, 2015

06.07.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Нито една структура на арменската общност в Гърция не е направила изявление, с което да посочи на арменците как да гласуват по време на референдума, който се преведе на 05 юли в страната, заяви Майк Чилинкерян, директор на арменския вестник „Азад ор”, който се издава в Атина и отбеляза, че всеки е свободен да гласува така, както той намери за правилно. Според него, една част от арменците са дали своя глас за програмата, която е предложена от ЕС, а друга част са привърженици на премиера Ципрас и са гласували против.

„Позицията на арменците в Гърция е такава, че не бива да се изпада в крайности, на каквито сме свидетели през последните дни, когато хората с различни мнения  обиждат опонентите си, което е неприемливо за нас. Цялата ситуация е много тежка, но е нужно да съумеем трезво да се разсъдим”, казал той.

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nСпоред предложената програма от ЕС се предвиждат сериозни съкращение. Чилинкерян отбелязал, че в случай на такива ще пострадат всички, в това число и арменците, които са пълноправни граждани на Гърция.

Предмет за безпокойството на арменците представлява образованието. Учителите по арменски език получават заплатата си от държавата и арменците предполагат, че бюджетните съкращение може да засегне и тях.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *