АРМЕНСКАТА ОБЩНОСТ В АЛЕПО ВЕЧЕ Е ЗАПОНАЛА ДА СЕ ОРГАНИЗИРА

Spread the love

Резултат с изображение за հալեպ հայեր

16.01.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН, ДИАСПОРА – Посещението на Католикоса на Великия Дом на Киликия Н.С. Арам I в сирийския град Алепо предизвика огромно вълнение сред местните арменци, заявиха журналистът Соси Мишоян-Дабахян и ученият от Научно-изследователския институт по арменистика към Ереванския държавен университет Аво Апошян.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n„Посещението на Арам I в Алепо, разбира се, имаше огромно значение. След петгодишен кошмар камбаните на църквите отново забиха в знак на победа, свобода и мир. С посещението си Негово Светейшество вдъхна надежда на местните арменци. Той призова арменците по света да помогнат на арменската общност в Алепо да се възстанови”, отбеляза Мишоян-Дабахян. Според нея, Арам I постоянно ще следи ситуацията в Алепо и по-често ще посещава града.

По думите на Аво Апошян, Негово Светейшество е призовал не само да се възстанови арменската общност, а и да се преструктурира.

„Там все още са останали арменци и към тях могат да се присъединят и онези, които временно са напуснали страната. Арменците в града продължават своя национален и църковен живот. Освен това скоро ще бъде възстановено училището „Карен Еппе” и децата ще могат да го посещават”, отбелязал той.

Според него, в Алепо в момента има около 6-8 хиляди арменци.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *