АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ ИМА НОВ АРХИЕРЕЙСКИ НАМЕСТНИК (Биографията на Н.В.П. епископ Датев Агопян)

Spread the love

21.06.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Както съобщават от пресслужбата на Първопрестолния Свети Ечмиадзин, по нареждане на Н.С. Карекин II, Върховен патриарх и Католикос на всички арменци, Архиереят на Арменската епархия в Румъния Н.В.П. епископ Датев Агопян от 10 юни т.г. по съвместимост е назначен за Архиерейски наместник на Арменската епархия в България.

Биография на Епископ Датев Агопян

Епископ Датев Агопян (светското име Храч) е роден през 1966 година в град Мусул, Ирак.

През 1972-1979 год. учи в средното училище в Багдат.

През 1979-1986 год.  учи в Духовната семинария в Св. Ечмиадзин, а на 14 февруари 1986 година в Първопрестолния Храм Св. Ечмиадзин е ръкоположен за дякон от Архиепископ Хусик Сантурян .

През 1986-1987 год. е бил изпратен в Арменската епархия в Ирак като дякон.

На 10 март 1988 година в Духовната семинария на Св. Ечмиадзин  защитава дипломна работа на тема „Евсевий Кесарийски в арменската библиография” и е получил оценка „отличен”.

През 1988-1990 год. с помощта на Световния Съвет на Църквите учи в университета на Женева. Същевременно  служи в арменската църква „Сурп Агоп” (Св. Яков) в Женева като секретар и дякон, преподава в арменското Неделно училище. Основава  Арменския младежки съюз към църквата.

През 1990-1992 год. служи в арменската църква „Сурп Хоки” (Св. Дух) в Холандия като секретар-дякон и съветник на Църковното настоятелство. Основава неделно училище към църквата.

На 18 февруари 1993 година, в Катедралния храм на Багдат „Сурп Крикор Лусаворич” (Св. Григорий Просветител), е ръкоположен за йеромонах от Архиепископ Авак Асадурян и е  назначен за духовен пастир, преподава „Християнска религия” в Арменския църковен младежки съюз „Српоц Таркманчац” (Св. Преводачи), както и в Неделните училища в Багдат.

През 1993-1996 год. публикува редица статии в списанията „Лрапер” и „Цайн”, които са напечатани в Ирак.

През месеците юни-октомври 1996 година е назначен за член на редакцията на вестник „Лрапер” към Арменската патриаршия в Константинопол (Истанбул), където публикува редица статии.

През 1996-1997 год. е поканен в Св. Ечмиадзин, където  служи в Християнския Възпитателен Център, преподава в Неделните училища в Армения, в курсовете за религиозни учители. Проповядва по Националната телевизия на Армения, както и в различни радиопредавания.

През м. септември 1997 година, по нареждане на Н.С. Карекин I е назначен за духовен пастир на арменската общност в област Лоар, Франция.

През 1997-1998 год. в университета „Жан Моне” в Сент-Етиен учил френски език и литература.

През 1997-2004 година в църквата „Сурп Крикор Лусаворич” (Св. Григорий Просветител) в Сент-Етиен основава Църковния хор „Таркманчац”, Неделно училище, Съюз на жените към църквата, курсове по арменски език за арменски младежи, както и периодично списание „Hay Loire Magazine”.

През 2000-2004 година води радиопредаване за Арменската църква по френското католическо радио RCF.

През 1999 год. във факултета по арменистика към Лионския университет защитава докторат по богословие на тема „Курбанът в арменското богословие” и на 12 септември в църквата „Сурп Агоп” (Св. Яков) в Лион от ръката на епископ Норван Закарян получава титлата архимандрит.

През м. април 2004 година, по нареждане на Н.С. Карекин II е назначен за духовен пастир на арменската епархия в Холандия.

През 2004-2010 година в Холандия  основава 5 арменски енории – в градовете Арнем, Тотрехд, Ассън, Айндховен и Маастрихт, както и основал Църквония хор „Кехарт” в Алмело, Неделни училища, Арменски младежки съюз в Холандия.

На 14 октомври 2007 година основава Арменски църковен младежки съюз в Амстердам.

През 2008 година, по нареждане на Н.С. Карекин II  организира основния ремонт и възстановяването на арменската църква „Сурп Хоки” (Св. Дух).

През 2010 година с помощта на Църковното настоятелство в Амстердам в гробището Тимън в Амстердам  издига Хачкар-Паметник на жертвите от Арменския геноцид. Издава цветен църковен календар, както и организира холандския превод на Арменската Св. Литургия.

На 21 септември 2010 година единодушно е избран за архиерей на Арменската епархия в Румъния.

На 6 ноември2011 г. е  ръкоположен и помазан за епископ  от Н.С. Карекин II, Върховен патриарх и Католикос на всички арменци.

На 5 ноември 2018 г. с решение на Негово Светейшество е определен за Пълномощен представител на Католикоса на всички арменци за Арменската епархия в България.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

One thought on “АРМЕНСКАТА ЕПАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ ИМА НОВ АРХИЕРЕЙСКИ НАМЕСТНИК (Биографията на Н.В.П. епископ Датев Агопян)

  1. Забележителна биография! Да му пожелаем успех, а скоро отново да заслужим и архиерей позициониран в БГ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *