Армения получава “големи бонуси” от Русия за въоръжение

Spread the love

14.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Според нов доклад на Международния институт за мирни изследвания в Стокхолм (SIPRI) за състоянието на световната търговия с оръжие в периода от 2013 до 2017 г., през последните две години, Армения е внесла оръжие в размер на $124 милиона, докато вносът на въоръжение в Азербайджан е в размер на $551 милиона.
Според доклада, 100% от доставките на оръжие в Армения са от Русия, а Азербайджан освен от Русия, е внесла оръжие и военно оборудване от Израел, Чехия, Словакия и други страни.
Руският военен експерт Иван Коновалов вярва, че “монопола” на Русия за доставките на оръжие в Армения, както и опитите на Азербайджан да увеличи броя на доставчиците си на оръжие си имат обективни причини, но в крайна сметка, придобитите и от двете страни оръжия, както защитни, така и нападателни, поддържат баланса на властта в региона.
“Има сериозни ходове от арменската страна за диверсификация на пазара на оръжие, както и от страна на Азербайджан. Но тези видове оръжия, които са били закупени от двете страни от Русия, взаимно се уравновесяват, което е гаранция, че нито една от двете страни не е готова да започне мащабна война”, каза в интервю руския експерт.
Според Иван Коновалов, Азербайджан купува оръжия от различни страни, тъй като тя разполага с големи финансови ресурси, но Армения получава от Русия “големи бонуси”, и затова ще продължи да се фокусира върху руския пазар на оръжие.
Припомняме, че руският военен експерт Иван Коновалов заяви, че попадането на Армения в топ три на международния индекс за милитаризация, съставен от Международния център за конвертиране в Бон (BICC)показва, че арменската армия е пример за други страни.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *