АРМЕНИЯ очаква единната позиция на международната общност за сигурността на арменците в Сирия и йезидите в Ирак, заяви президентът на Армения в ООН

Spread the love

Реклама-за-отдел-Новини12

25.09.2014, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Президентът на Република Армения – Серж Саркисян, от високата трибуна на ООН заяви, че създалата се бедствена ситуация в Сирия и в Ирак се усилва, заплашвайки живота на стотици хиляди хора, в това число и на арменците в Сирия.

„Днес, пред очите на всички ни се развиват болезнените събития, които се случват в Сирия и Ирак, когато религиозни и етнически малцинства стават мишени на групировките, които изповядват омраза. Преди два дена, от страна на терористите, беше минирана и взривена арменската църква „Сърпоц Нахадагац” в Дер Ел Зор, където са погребани тленните останки на много от жертвите на Арменския геноцид, и която бе посветена на мъчениците на Арменския геноцид. Подобно варварство е престъпна безбожност, която не може да има никаква връзка с вярата. Създалата се бедствена ситуация в Сирия и в северен Ирак от ден на ден все повече се усилва и днес вече под опасност са директно стотици хиляди мирни хора, в това число и десетки хиляди арменци в Алепо. Това е такава опасна ситуация, каквато следва да се разглежда в рамките на нашите съвместни ангажименти по предотвратяването на престъпленията срещу човечеството. Армения на всеослушание е заявила за необходимостта да се обезпечи защитата на арменското население в Сирия, както и за спасяването на йезидското население в северозападните части на Ирак и ние ще се радваме ако международната общност заеме единната позиция по тези въпроси”, заявил президентът на Армения.

Серж Саркисян се намира в САЩ на официална визита, където на 24 септември взе участие на 6-то заседание на 69 асамблея на ООН.

В-к-Парекордзагани-Цайн12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *