АРМЕНИЯ МОЖЕ ДА НАСТОЯВА ЗА УЧАСТИЕТО НА КАРАБАХ В ПРЕГОВОРИТЕ ЗА МИРНОТО РАЗРЕШАВАНЕ НА КОНФЛИКТА, заяви бивш посланик на САЩ в Армения

Spread the love

12.12.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Армения, като предусловие за връщане на масата на преговорите за Карабахския конфликт, може да настоява за участието на12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n Планински Карабах като страна на преговорите. Както съобщава ИА Арменпрес, за това заявява експосланикът на САЩ в Армения Джон Евънс по време на мероприятие, организирана от групата за приятелство с Армения в Конгреса на САЩ.

„Аз, например, не бих критикувал арменците, ако те като предусловие за връщане на масата на преговорите да настояват за участието на Планински Карабах като страна на преговорите.”, казва той.

спонсориОфициален Баку не само не признава Планински Карабах, но и отказва да преговаря с представителите на Република Планински Карабах, твърдейки, че конфликтът е между Армения и Азербайджан. По думите на посланик Евънс, Карабах отдавна е готов да води самостоятелна външна политика.

По време на мероприятието конгресменът Френк Палон, който е съпредседател на групата за приятелство с Армения в Конгреса на САЩ, говори за ролята на САЩ в преговорите за мирното разрешаване на конфликта. Според думите му, групата възнамерява в близко бъдеще да се срещне с администрацията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и да разговарят по тези въпроси.

„За нас е важно да се уверим, че администрацията на новоизбрания президент ще обърне достатъчно внимание на американското съпредседателство в Минската група към ОССЕ.”, заявява конгресменът.

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *