АРМЕНИЯ: МЕРОПРИЯТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 100 ГОДИШНИНАТА ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ПЪРВАТА НЕЗАВИСИМА РЕПУБЛИКА

Spread the love

03.01.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – През м. май т.г., Армения ще отбележи 100 години от обявяването на Първата независима Република Армения

Празничните дни в Армения ще започнат с поредица от събития и фестивала от 1 май  и ще продължат до 15 юни 2018 г. с музикално-театрални програми, посветени на 100-годишнината на Първата независима Република Армения и майските героични битки, пешеходен преход до Сардарабад и концерт на открито, международна конференция, турнир по стрелба, прожекция на филми, открити уроци, първенство по шахмат, изложби, конкурси, флашмоб и др.

Сцена ще бъдат градовете: Армавир,  Ичеван, Кавар, Джермук, Аповян, Ванадзор, Гюмри, Кабан и др., а сред участниците в празничната програма в тези градове ще са: Арменски държавен певчески театър, Национален музикален фолклорен център, Арменската държавна филхармония, Държавният академичен театър за опера и балет „Ал. Спендиарян“, Националният център за камерна музика и др.

На 26 май 2018 г. вечерта, жителите и гостите на Ереван ще присъстват на Патриотичен концерт, посветен на майските героичните освободителни битки (Баш Абаран, Сардарабад, Каракилиса) в район Ачапъняк. На 27 май в район Аван, Ден на Първата Република Армения. „Битката при Баш-Абаран. Героичната битка при Сардарабад“. На 28 май – „Армения и 100-годишнината от майските битки“ (патриотичен концерт) и още много събития, които ще поставят арменската всенародна памет в центъра на събитията, които са белязали историята ни с героични победи за независимост и свободна Армения.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *