АРМЕНИЯ – Легенда на своето време

Spread the love

09.05.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Едно от имената на Армения е Карастан, страната на камъните. Има и друг вариант – страната на говорещите камъни. Ясно е, че става въпрос за хачкар-ите: вертикални каменни плочи с орнаменти и кръст. Поставяли ги пред църквите от IV век, по време на вкореняване на християнството в този регион. Хачкари в Армения се правят и до днес. Струва си да се види една от най-старите християнски страни в света и нейните уникални артефакти от миналото.

В Института за древни ръкописи „Матенадаран“ в Ереван се съхраняват артефакти,  потъмнели от времето библии, молитвени книги. Най-ценното изложение от Музея на арменската история е сребърната чаша от II век пр.н.е. Има такива единици в света. Декорирани в няколко кръга са сцени от живота на неизвестен арменски цар: когато той е на лов, на война, по време на празници и жертвоприношения на боговете.

В Музея за история на Армения са изложени миниатюрни идоли, мраморна статуя на богинята Афродита, към края на II век преди новата ера, а шлем, щит и колчан, които са принадлежали на царете на Урарту датират шест века по-рано. Кръст с мощите на Св. Георги Победоносец се пази в съкровищницата на Светия престол в Ечмадзин, реликва от 1746 година.

“Имало е много бижутери и занаятчии, които са работили с метал, предимно в град Ван. За съжаление, след Геноцида, тази школа изчезва …” – каза директорът на Музея на Светия престол в Ечмиадзин свещеник Асогик Карапетян.

За Геноцида, най-ужасния период в историята на арменския народ, фотографии и документи от тези години разказват в Музея на Арменския геноцид в Ереван. Те посочват унищожените и завинаги изгубени паметници на архитектурата и хора, някои от които са имали късмет да оцелеят. Сред оцелелите артефакти, които няма да намерите никъде другаде са хачкари-те.

В превод от арменски, думата “хачкар“ (кръстов камък) съчетава концепцията за кръст и камък. Тези паметници са начало на монументите, които от IV век са били поставяни на мястото на древни езически храмове. Хачкари-те са ​​символ на националната култура на Армения.

Те въплъщават в себе си едновременно очарование и молитва, обвити в камък. В центъра има кръст, а краищата задължително са украсени с цъфтящи елементи. Според един от апокрифите, след разпъването на Христос, кръстът дал издънки и цъфнал, след като Иисус умрял. Такъв символ към вечния живот, възкресението, се нарича само Арменския кръст.

Вчера, в град Констанца, бе открит петият хачкар в Румъния.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *