АРМЕНИЯ е готова да приеме арменците от Ирак и от Украйна

Spread the love

Реклама-за-отдел-Новини12

Хрануш Акобян08.09.2014, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – От Ирак и от Украйна започнаха да пристигат арменски семейства в Армения, поради политическата ситуация в тези страни, отбеляза за ИА Арменпрес Министърът на Диаспората на Армения – Хрануш Акобян, но уточни, че броят на пристигащите все още не е голям. „Предвиждат се всички онези възможности, които Армения може да използва за разрешаването на проблемите на нашите сънародници. По този въпрос има дори указ на Президента Серж Саркисян. Ние от наша страна работим с най-различни международни организации, опитвайки се да осигурим хуманитарна помощ за семействата, които са дошли от Ирак и от Украйна”, заяви Министър Акобян и добави, че до момента са пристигнали само няколко десетки семейства, но се очаква броят им да се увеличи.

„Арменските семейства от иракския град Мосул и от околностите му са изразили желание да се преместят в Армения. От 68 семейства само 4 са пристигнали, но сме готови да приемем и другите”, каза тя. В началото на м. юни, ислямски радикални групировки превзеха град Мосул в Ирак, откъдето 68 арменски семейства бяха принудени да напуснат домовете си, водени от арменския свещеник в града.

По последни данни, вече 250 арменски семейства от Украйна са се преместили в Армения. Предполага се, че при по продължителна криза в Украйна още арменски семейства ще напуснат страната, търсейки подслон в Отечеството си.

Нерсес Кетикян

Други Новини от АРМЕНИЯ

В-к-Парекордзагани-Цайн12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *