АРМЕНИЯ е ГОТОВА да изпрати САПЬОРИ в Сирия

Spread the love

6.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Заместник-министърът на отбраната на Русия – Александър Фомин заяви, че Армения и Сърбия са изразили готовност да изпратят своите експерти в Сирийската арабска република, за да изчистят територията на тази страна от мини.
“Проведохме консултации с представители на отбранителните отдели на Иран, Египет, Сърбия, Армения, Турция и ОАЕ. Готовността за изпращане на техни инженерни единици в Сирия вече е потвърдена от Ереван и Белград, очакваме да се присъединят и китайски сапьори”, каза Александър Фомин.
Той подчерта, че експертите ще бъдат изпратени в Сирия след края на всички военни операции. Арменските специалисти ще помогнат на сирийските и руските колеги да изчистят територията на Сирия от взривни устройства и мини.

Министъра на финансите на Армения Ереван е готов да допринесе за възстановяването на инфраструктурата и различните сектори на сирийската икономика.

Напомняме, че в продължение на три години (2014-2017 г.) контролът върху Дер Ел Зор бе разделен между сирийско правителство и Ислямската държава. През лятото на 2017 г. сирийската армия започна мащабна офанзива в централната Сирия, като успя да вдигне обсадата и проведе операции, за да освободи останалата част от града, както и околните райони. На 15 септември т.г. говорителят на Руското външно министерство Мария Захарова обяви началото на военната офанзива по река Ефрат, с кодово име „Скока на Асад“, а един ден по-късно руските военновъздушни сили бомбардираха позициите на Сирийските демократични сили на североизток от Дер Ел Зор.  На 18 септември т.г. правителствените сили прекосиха река Ефрат, използвайки понтонни мостове и започнаха офанзива на източния бряг на град Дер ел Зор. На 22 септември т.г., IV механизирана дивизия и V легион започнаха атака на юг от Маслум към Хасам.

 

Редактирано от вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *