Арменец -полиглот е оглавявал шест различни министерства в Ливан

Spread the love

08.05.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В Ливан Хачик Бабикян е известен като държавник, който през различните години от втората половина на ХХ век е заемал високи позиции в кабинета на Ливан.

Бъдещият ливански държавник е роден през 1924 г. Семейството на Хачик Бабикян се премества в Ливан от Франция, където родителите му са избягали от Западна Армения, бягайки от Арменския геноцид през 1915 г.

През 1940 г. Бабикян завършва право в университета в Бейрут, а по-късно става един от най-известните адвокати от своето поколение.

В средата на 50-те години на миналия век, младият арменски адвокат се присъединява към християнската партия на Ливан, а през 1957 г. е избран в Ливанския парламент.

През 1960 г. Хачик Бабикян се премества в изпълнителната власт на ливанския законодателен орган и е назначен за Министър на административните реформи в Ливан. В това положение той работи повече от година, след което се завръща в законодателната дейност.

През 1969 г. поема длъжността Министър на здравеопазването, а през 1972 г. оглавява Министерството на туризма и информацията. Година по-късно става Министър на външните работи.  На този пост Бабикян не остава дълго: след назначаването си през април, той подава оставка през август същата година.

Хачик Бабикян се завръща на министерския пост през 1980 г. – вече под председателството на ливанския арменец Елиас Саркис. Този път поема председателството на Министър на правосъдието.

През 90-те години на миналия век ливанският държавник от арменския произход отново става член на Парламента и се занимава със законотворчеството до смъртта си през 1999 г.

Хачик Бабикян е бил не само известен ливански държавник, но и един от лидерите на арменската общност, подкрепял е арменците в страната по време на Ливанската гражданска война (1975-1990 г.). Той често е наричан министърът-полиглот, защото освен арабски и арменски владеел още пет чужди езика.

През 2007 г. в Ливан бе създадена благотворителна фондация, на името на Хачик Бабикян, която подкрепя инициативите на ливанските арменци в образователната и хуманитарната област.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *