Арменец, който откри на света възможност за живот под земята

Spread the love

16.04.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Едуард Утуджиян е наричан един от най-дръзките архитекти и ентусиастите на ХХ век. Той е автор на концепцията “подземния урбанизъм” още през 1930 г.

Бъдещият архитект на подземните градове е роден през 1905 г. в Константинопол (днешен Истанбул), в семейството на цинкографа Михран Утуджиян. Едуард се обучават в арменското средно училище в Константинопол, католическия колеж „Мъхитарян“, а по-късно в престижното частно американското училище “Роберт колеж”, действаща в Османска столица от 1863 г.

Висшето си образование Утуджиян получава в областта на гражданското строителство в Турция, след това – през 1928 г. заминава за Париж да учи архитектурния стил “Beaux Arts” в Училище за изящни изкуства, след което продължава във факултета по градоустройствено планиране на Парижкия университет. В Париж и други френски градове арменския архитект е построил повече от 250 инженерни проекти, включително и различни места за паркиране, тунели и други иновативни за тези времена на подземните структури.

Широката си известност във Франция архитект Утуджиян дължи на една от най-мощните в света пречиствателни станции, които построява в Париж (в 1936-1941 г.). Този успех му донася договор за подобен проект на съоръженията в Багдад и Басра, възложени му от ЮНЕСКО.

Иновативните арменски проекти не винаги са получавали одобрението на френските власти и от други страни по света, но Утуджиян успява да реализира някои от своите основни подземни проекти, сред тях – изграждане на търговски център в Сан Франциско, подземен зоопарк в Бостън, експериментален жилищен район “Аквариум” в японския град Осака.

Архитектът през 1967 г. също публикува монография “Архитектура на Армения. IV-XVII век”, посветена на конструкциите в неговата историческа родина.

В началото на 70-те години на миналия век Утуджиян става съавтор на проекта за изграждането на арменската църква “Сурп Агоп” в предградията на Женева. Френският архитект от арменски произход участва също във възстановяването на манастира Ечмиадзин в Армения, а през 1973 г. участва във възстановяването на Арменската църква на Божи гроб в Йерусалим.

Утуджиян е и консултант на проекта за изграждане на арменската църква “Сурп Вартан ” в Ню Йорк и “Сурп Саркис” в Детройт (Мичиган).

Едуард Утуджан умира през 1975 г. на 69-годишна възраст в Париж. За заслугите си по градоустройството той получава френския Орден на Почетния легион и множество награди от различни страни.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *