АРАБИН ИСКА ДА ОТКРИЕ 500 РАБОТНИ МЕСТА В АРМЕНИЯ В ИМЕТО НА ДЕЦАТА СИ

Spread the love

ГАНТЕХ АРАРАТЯН, 10.07.2018 – Ливанската компания Gardenia Lebanese Farms възнамерява до 2025 година годишно да произвежда 8 000 тона орехи в Армения,12804811_1751914975030778_4117533550872380528_n заяви пред репортера на Sputnik Армения основателят на компанията Николя Абу Файсал. Той иска да изнася продукцията към Русия и други държави.

Защо той е избрал Армения? От Армения, която е член на Евразийския Съюз, може лесно да влезе в руския пазар. Но това не е всичко. Абу Файсал е не само разумен бизнесмен, а човек, който обича семейството си. Той е арабин-християнин и е женен за арменка. Децата му наполовина са арменци. Той иска децата му да имат свой бизнес в Армения.

Ընկույզ„В Ливан също имат добри условия за селскостопански бизнес, но искаме да работим и в Армения.”, казва ливанският бизнесмен.

Първите орехи ще се появят след две години, но Абу Файсал отсега подготвя добра почва за тях и метафорично, и в буквалния смисъл. Във всички градини прекарва капкова напоителна система. Вече е решил въпроса и с продажбата.

„Ние сме сключили договор с американски дилър, който ще изкупува нашата продукция. Няма място за притеснение, орехите няма да останат на дърветата.”, се смее той.

Компанията вече е засадила 16 хиляди дървета близо до град Ехвард (недалеч от Ереван) и в село Баграташен (на границата с Грузия). Върху 300 хектара иска да засади 100 хиляди дървета.

Резултат с изображение за Gardenia Lebanese Farms armeniaРуснаците харесват американския сорт орехи „Пекан”. Абу Файсал е решен да създаде в Армения най-големите градини на Пекан, за да задоволи нуждите на всички.

Освен Пекан, компанията е засадила и гръцки орехи. Дърветата ще започнат да дават пълен обем плод до 2025 година, а компанията ще може да продава над 8000 тона орехи. Според арабския бизнесмен Армения може да стане не голям, но забележим износител на орехи.

В момента в градините през зимните месеци работят 50 души, а лятото около – 100. Според Абу Файсал броят им постепенно ще стигне до 500 души.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *