АНКАРА И БАКУ са разработили резолюция СРЕЩУ ЕРЕВАН И МОСКВА в ПАЧИС

Spread the love

30.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Арменската делегация демонстративно напусна сутрешната сесия на Общото събрание на Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС) в Киев, защото взетите решения бяха формулирани против Москва и Ереван.
Приетата резолюция призовава за възстановяване на държавния суверенитет и териториалната цялост на страните-членки на ПАЧИС.
Според Ахаван Варданян, член на арменската делегация в ПАЧИС, формулировката е инициатива на Турция и Азербайджан, който тази година е председател на организацията.

Той също така отбеляза, че Киев не е поканил Москва на сесията на ПАЧИС и участниците са се опитали да се възползват от отсъствието на руската делегация за приемането на анти-руска и анти-арменска резолюция.

Русия не беше поканена за участие във форума на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество , който се състоя в Киев. “Това се случва за първи път за 25-годишната история на ПАЧИС, коментира пред ТАСС шефът на руската делегация на асамблеята Михаил Емелянов. ПАЧИС е много сложна организация, в нея има държави в двустранни конфликти, но никога досега не се е случвало една страна, която е в остър конфликт с друга страна, да не покани делегацията й на заседание”, заяви Емелянов.

ПАЧИС е създадена на 26 февруари 1993 г. в Истанбул от председателите на парламентите на Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Впоследствие към асамблеята се присъединяват България и Гърция.

Асамблеята е съставена от 76 депутати от 11-те страни членки на Черноморското икономическо сътрудничество. Със статут на наблюдател са парламентите на редица страни като Германия, Франция, Израел, Египет, Словакия и Беларус,

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *