Американски дипломат: САЩ трябва да признаят Арцах

Spread the love

12.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Бившият посланик на САЩ в Армения – Джон Еванс публикува статия в американското издание “TheNational Interest”, озаглавена “Дали Тръмп игнорира посещението на президента на Арцах?”, в която изразява убеждението, че предстоящото посещение на президента на Арцах (НРА) Бако Саакян във Вашингтон също няма да получи нужното внимание от страна на американските власти и този път.
“Вашингтон не признава Арцах, всъщност никоя държава все още не е направила това. Въпреки това, предшественикът на президента Саакян, който посети Съединените щати през 1999 и 2002 г., се срещна с държавни служители. Във Вашингтон има и официален представител на жителите на Арцах. В рамките на посещението си Саакян ще бъде приет само на “Капитол Хил”, пише бившият посланик на САЩ в Армения.
Според него, американските власти трябва да установят контакт с Арцах, който стремително изгражда демокрацията си въпреки международното “непризнаване”.
“Време е Арцах да бъде включен в световната общност” – каза Джон Евънс, като потвърди значението на признаването на втората арменска република на международно ниво.
В статията си, американският дипломат пише, че Арцах се бори за своята независимост под заплахата на превъзхождаща я военна сила, чиято единствена цел е да унищожи страната.
Припомняме, че бившият посланик на САЩ в Армения – Джон Еванс бе включен в “черния списък” на Азербайджанското Министерство на външните работи за посещението си в Арцах през 2016 г.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *