Американския, френския и турския президент се изказаха, относно Геноцида над арменците

Spread the love

От ХАРУТ САСУНЯН

26.04.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Президентите на Съединените щати, Франция и Турция направиха изявления на 24 април, по повод 103-годишнината от Геноцида над арменците. От тримата, единствено френският президент Емануел Макрон имаше честността и смелостта да нарече трагичните събития с тяхното име – Геноцид. Президентът Тръмп избегна използването на понятието Геноцид, а президентът Ердоган отново не ни изненада с отрицателно изказване!

Президентът Макрон заяви в писмото си от 24 април до Президента на Армения – Армен Сарксян: “С вас си спомняме за 24 април 1915 г. и убийството на 600 арменски интелектуалци в Цариград, което отбеляза началото на първия геноцид на ХХ век. Никога няма да забравим убитите мъже, жени и деца, които загинаха по пътя на изгнанието от глад, студ и измама … Франция, заедно с Великобритания и Русия, още на 25 май 1915 г., описва тези кланета като престъпление срещу човечеството и цивилизацията. През септември 1915 г. френската флота успя да спаси над 4000 бежанци от Муса Даг“. В своето състрадателно писмо френският президент точно определи масовите убийства на арменците като Геноцид няколко пъти.

От друга страна, Президентът Доналд Тръмп, повтори изявлението си от миналата година, избягвайки термина Геноцид и използвайки арменската думи “Медз Йехерн“, което е безсмислено за повечето американци. ” Медз Йехерн “, между другото, е използван от арменците, преди думата “геноцид” да бъде създадена от еврейско-полския юрист Рафаел Лемкин през 1940 г. Докато ” Медз Йехерн” е просто описание на турските жестокости срещу арменците, Геноцидът е терминология на международното право, съгласно Конвенцията за предотвратяване и наказание на престъплението геноцид, приета от ООН на 9 декември 1948 г. Президентът Тръмп използва думите ” Медз Йехерн” само за да избегне понятието „геноцид“, за да успокои турското правителство. Срамно е, че Тръмп, нетрадиционен лидер, който се гордее с приемането на нестандартни положения по много национални и международни въпроси, ще преследва традицията на своите предшественици и ще върви заедно с отричащите Геноцида в Анкара!

С помощта на словесната гимнастика президентът Тръмп посочва Геноцида над арменците като “една от най-тежките масови жестокости”, “ужасяващите събития от 1915 г.” и “болезнените елементи от миналото“. Ако президентът Тръмп няма смелостта да използва правилната дума, той не трябва да прави никакви изявления на 24 април. Преди него президентът Роналд Рейгън е издал президентска декларация на 22 април 1981 г., в която се признава Геноцида над арменците. Освен това през 1975 г. и 1984 г. Камарата на представителите на САЩ е приела две резолюции, в които признава Геноцида над арменците, а американското правителство е подало доклад пред Световния съд през 1951 г., в който се споменава Геноцида над арменците. Следователно Геноцида над арменците е бил многократно признат от правителството на Съединените щати. Последният президент Тръмп трябва отново да потвърди историческото досие на САЩ за Геноцида.

Не е изненадващо, че турското външно министерство публикува съобщение в пресата на 25 април 2018 г., за да се противопостави на твърдението на президента Тръмп от 24 април: “Отхвърляме неточните изрази и субективното тълкуване на историята в писменото изявление на г-н Доналд Тръмп, президент на САЩ , издаден на 24 април 2018 г., относно събитията от 1915 г. Нашето очакване от американската администрация е справедлива оценка за един период, през който всички народи на Османската империя страдаха много”.

Изявлението на турското външно министерство, както се очакваше, съдържа няколко основни фактически грешки:

  1. Сравнява смъртта на “500 000 мюсюлмани” по време на Първата световна война с убийството на 1,5 милиона невинни арменци, мъже, жени и деца. Жертвите на геноцид и военните жертви не са едно и също нещо.
  2. Той повтаря същата лъжа, че турското правителство е отворило архивите си за изследователи и е предложило да се създаде “Съвместна историческа комисия”. Всъщност, турските власти са прочистили османските архиви от уличаващите документи, а предложението за Съвместна историческа комисия цели просто да забави турското признаване на вина.
  3. Той се гордее с изявлението на турския президент Ердоган, изпратено до арменската патриаршия в Истанбул на 24 април 2018 г. в памет на “османските арменци, които са загубили живота си в условията на Първата световна война”. Трябва да помним, че Геноцида над арменците не е свързан с Първата световна война, точно както шестте милиона евреи, жертви на Холокоста, не са били жертви на Втората световна война.

Надяваме се, че президентите Ердоган и Тръмп ще имат смелостта да нарекат масовите убийства на арменците с тяхното име – Геноцид. Френският президент Макрон го направи, така че очакваме Ердоган и Тръмп!

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *