Американският публицист Били Кауфман публикува статия “Арменска рапсодия”, в която разказа за подценяването и отхвърлянето на арменската съдба.

Spread the love

02.02.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – “Филми, свързани с арменците, винаги са претъпявали фиаско, включително “Арарат” от Атом Егоян или миналогодишния “Обещанието”, високобюджетен проект, епос за Арменския геноцид от 1915-1923 г., който бе игнориран от производителите на киноидустрията заради съдържанието му. По дяволите, дори камбоджийският  “Убийствените полета” не остана незабелязан. Една от константите на историята на човечеството е, че никой не се интересува, когато става дума за арменците”, пише Били Кауфман в американското издание “The American Conservative”.
Американският журналист цитира и факта, че таланта на американския писател от арменски произход Уилям Сароян не бе оценен приживе и призивът към света в неговите произведения остана нечут.
Авторът добавя, че той не би се  интересувал от арменското наследство, ако не е бил женен за арменка и се чувства виновен, че не е прочел “40 дни на Муса-Дах” от Франц Верфел.

Припомняме, че Националния арменски институт във Вашингтон, откри библиотека за Арменския геноцид, която съдържа над 5000 публикации, разказващи за събитията от 1915.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *