Ако АЗЕРБАЙДЖАН започне война, АРМЕНСКИТЕ СИЛИ ще преместят бойните си действия в територията на противника, заяви Министърът на отбраната на Армения

Spread the love

Февруари, 2015

06.08.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Преди няколко дни, група деца от Арменската диаспора, които се намират в Армения в рамките на програмата „Ела у дома” на Министерството на Диаспората, гостуваха на Министъра на отбраната на Република Армения Сейран Оханян. По време на срещата децата са имали възможност да отправят своите въпроси към министър Оханян и да получат изчерпателни отговори.

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nЕдно от децата, жител на Русия, попитало  Сейран Оханян, дали Русия ще помогне на Армения, ако Азербайджан започне война срещу Армения. Министър Оханян му отговорил: „Ежедневието на Арменската армия е запълнено с най-различни мероприятия, за стане нашата армия още по-силна. Всеки ден нашите военни сили все повече се усъвършенстват. Ние правим всичко възможно да сме силни не само с военни, но и с дипломатически възможности. Създаваме военнотехнически сътрудничества, за да могат международни военни структури, като например НАТО или ОДКБ, да се задействат и да насочат силите си, за да няма война. Но ако започне война, ние нямаме проблем да  воюваме.” Относно ролята на Русия за сигурността на Армения, министърът отбелязал, че Русия, според съществуващите договори, е поела  ангажимент за сигурността на Армения. „Но най-големия гарант за нашата сигурност е силата на арменския народ. Ние използваме всички възможности – образование, наука, информационни технологии, за да намаляваме опасността от нова война. Ако започне война, арменската армия е тъкмо затова, да отбранява нашата Родина. Дори повече, ако противникът започне война срещу Армения, нашите военни сили ще могат да преместят бойните тействия в територията на противника.”, заявил министър Оханян на своите малки гости.

Едно друго дете от Грузия попитало министъра, дали Арменските военни сили ще могат да освободят територията на Историческа Армения. „Ние днес сме готови да защитаваме нашето Отечество и сме по пътя към Велика Армения. Арменският народ винаги е въставал, за да изгради по-безопасно бъдеще. Отбранителната война в Планински Карабах и освобождаването на много арменски земи от Азербайджан доказаха, че ние сме тъкмо по този път. Това, за което питате, не можем да постигнем за кратко време. Но ние правим всичко възможно, за да станем още по-силни, за да осъществим всички наши мечти.”, отговорил Сейран Оханян.

Едно момиче от Беларус се интересувало от мнението на министъра относно военната служба на момичетата. „При подобни въпроси аз отговарям, че арменските мъже няма да позволят на своите жени, сестри и майки да служат. Но днес ние в армията имаме много момичета, не само в медицинските екипи, а и в специалните бойни отряди. Ние имаме добре подготвени момичета снайперисти. Вече имаме момичета курсанти. Три от тях вече са завършили Военната академия, а други 11 все още учат там. Но според мен, арменските момичета трябва да водят „бебешка битка” срещу враговете ни. Да раждат много деца, и ние да ставаме все по-силен народ.”, отговорил министър Оханян.

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *