АЗЕРСКАТА СКРИТА ПОЛИТИКА

Spread the love

11.04.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Днес, 11 април, Азербайджан провежда президентски избори. Изборите бяха насрочени за октомври тази година, но Алиев изведнъж ги премести с 6 месеца напред, без да счита за необходимо дори да оправдае това решение. Експерти твърдят, че причините за Алиев са повече от добри, въз основа на динамичните геополитически промени.

И все пак, защо Алиев назначи избори в същата седмица, когато в Армения се сменя правителството? На 9 април приключи президентският мандат на Серж Сарксян и в длъжност встъпи Армен Сарксян. Въпреки че властта в страната принадлежи на министър-председателя, който е назначен само за през следващата седмица, Армения остава без вертикална сила.

Тези няколко дни на границата отново бяха неспокойни. На първо място, Арменското министерство на отбраната съобщи за агресивни действия на врага в Нахичеван. След това дойде новината за смъртта на един войник в Арцах, в южната част на границата.

“Необходима е политическа воля за разрешаване на проблема и за постигане на мир и хармония. От своя страна, Армения прави всичко възможно, за да се постигне мир и очаква, че азербайджанската страна ще направи същото”, заяви новият президент Армен Сарксян.

Според азербайджанският ЦИК броят на гласоподавателите, които ще участват за първи път в гласуването е 102 хиляди души. Възрастта на 371 гласоподаватели е 100 или повече години. Най-възрастният избирател е 124-годишен жител на окръг Барда, Самарга Аллаведдиева.

В борбата за държавния пост в страната оспорват осем кандидати, включително и настоящия президент – 56-годишният Илхам Алиев, номиниран от управляващата партия, водена от него “Йени Азербайджан” ( “Нов Азербайджан”), с повече от 700,000 членове. Илхам Алиев вече е избран за президент три пъти – през 2003 г., 2008 г. и 2013 г.

Редактирано от вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *